fbpx

Medical

Рехабилитация в сенологията

След операция при рак на гърдата icoone стимулира не само естетическото възстановяване, но преди всичко – пълната функционалност на тъканите, подобрявайки външния вид на белега и намалявайки лимфедема и фиброзата.

Ракът на гърдата е заболяване, което макар и много сериозно,  за щастие днес се решава в повечето случаи с минимално инвазивна операция или, в по-сложни ситуации, с мастектомия. След операцията обаче кожата и тъканите може да се нуждаят от специални грижи за пълна рехабилитация, така че пациентът да се възстанови напълно.

Състояние на кожата и тъканите след операция на рак на гърдата

Истинското здраве започва със здрава тъкан. След операция вследствие от рак на гърдата, кожата неизбежно е травматизирана: разрезите, необходими за извършване на мастектомия или квадрантектомия, за реконструкция на гърдата или за операция на аксиларните лимфни възли, оставят белези. Съединителната тъкан също „страда“: след операция често е налице локална фиброза поради травма и възпаление, а това втвърдяване на съединителната тъкан може да доведе до подуване, болка и дори намаляване на обхвата на движение.

В допълнение, особено след лъчетерапия, често е налице лимфедем на гърдата поради задържане на течности. Може да се образува и лимфедем на ръката, ако например операцията включва аксиларни лимфни възли, вследствие на което дренажът на течности от горния крайник е затруднен. За съжаление, лимфедемът също така увеличава риска от фиброза, а оттук и поява на болка и намалена подвижност.

За да се предотврати появата на тези нежелани реакции, е важно да се осигурят адекватни следоперативни грижи при мастектомия. Масажът след интервенцията може да бъде от съществена полза, тъй като позволява на тъканите да се дренират и мобилизират, така че да не се позволи застой на течности или сраствания с подлежащите тъкани, което би довело до функционални проблеми по време на движение, дискомфорт или болка.

Icoone: нежна рехабилитация след мастектомия

Патентованата технология зад icoone е идеална за грижа за кожата и тъканите след операция на рак на гърдата: накрайниците позволяват така наречената Мулти микро алвеоларна стимулация – дълбока стимулация на съединителната тъкан, която действа дори отвъд белега, благодарение на деликатно, но ефективно механично действие. Движението на микростимулаторите, които извършват до 21 600 микростимулации в минута, стимулира съединителната тъкан безболезнено и без да уврежда тъканите, дори и върху деликатна кожа като тази в зоната на гърдата след мастектомия.

Резултатите са очевидни още след първата сесия:

  • кожата е по-еластична, по-мека и по-гъвкава, благодарение на релаксацията на колагеновите влакна;
  • отокът намалява, поради положителния ефект на масажа върху лимфния дренаж и кръвообращението;
  • възможността от образуване на лимфедем на гърдата е сведен до минимум;
  • срастванията и кожната фиброза намаляват, поради комбинирания ефект върху съединителните клетки, съединителните влакна и кръвообращението.

Резултатът е по-малко видим белег, пълно функционално и естетично възстановяване, намаляване на фиброзата, което позволява възвръщане на обичайните движения без усещане за болка или дискомфорт, и намаляване на лимфедема на гърдите и ръцете с цялостно подобрение на функционалността и здравето на тъканите. По този начин icoone постига пълна рехабилитация и възстановяване качеството на живот.